Indmelding i spansk skole

Indmelding i spansk skole

Indmelding i spansk skole, er da lige noget af et helt kapitel for sig. Vi troede vi var forberedt på indmeldingen, men det skulle vise sig at alt det praktiske INDEN man kommer til selv skole indmeldingen er langt mere udfordrende end selve indskrivningen. 

Vi har fulgt med på en blog, hvor en dansk familie er flyttet herned (dog en anden kommune) og har læst lidt om selve processen, hvilket har været super rart. For der er mange ting i der skal være styr på inden man er klar til at melde dem ind i skolen. Det har ligeledes vist sig at være forskelligt fra kommune til kommune.

Indmelding i skole i Marbella
Det første man skal gøre er at tage ned på kommunen (Ayuntamiento) og bede om nr i køen til at få lavet Padron. (I Marbella ligger, det oppe i den gamle bydel)
Det er et papir der giver Jer et identifikationsnr og verificering på at man faktisk bor på den adresse man oplyser og har ret til skolegang fx.
Medbring:
– Kopi af lejekontrakt (hvis man bor til leje)
– Kopi af vand eller elregning for boligen (husk begge sider af regningen hvor adressen rent fysisk står på
– /Eller kopi af EB fra udlejer (en form for skattepapir)
– Kopi af hele familiens pas.

på kommunen får man en formular der skal udfyldes (Husk at tage afsted hele familien, da man som i Danmark, skal være til stede for at skrive under på det)

Vores vej til padron
Vi fik heldigvis skrevet under alle 4 første gang vi var der, men vi havde ikke ovenstående ting med, kun originalerne. Vi havde håbet på kopier dernede, men det gør de sig ikke i. Yderligere har det været svært at kommunikere med vores udlejer da hun ikke taler engelsk og vi har derfor brugt vores ejendomsmægler en del til de praktiske ting. Men spaniere rykker altså ikke samme dag som de sadler (hvilket vi jo i bund og grund elsker ved den her mentalitet og land, men når man er presset på tid,  vil man gerne have at tingene sker lidt hurtigere)

Anyways, det tog en uges tid at fremskaffe kopi af elregningen for os, da vi fik den og var klar til visit nr 2 på kommunen, havde vi ikke en side 2 hvor adressen stod på, netop fordi, regningen var faktureret til udlejer i Madrid. Jesus altså! SÅ med en kort besked til mægler om at hun skulle hjælpe os ASAP, fik vi kopi af side 2 tilsendt pr mail også, og nu klar til at udfylde de sidste ting.
Da vi kom ned på kommunen 3. gang, tog det 5 minutter og så havde vi padrónpapirene i hånden og klar til at søge skole.
Vi fik oplyst en kulturforvaltning, et andet sted i byen, som kunne give os en liste over hvilke skoler der lå tættest på vores bopæl. De oplyste os om en skole i Nueva Andalucia, hvilket er fint for os, men ikke umiddelbart tættest. Nuvel..
Jeg kontaktede denne skole pr mail for at høre om vi kunne komme forbi evt dagen efter til et møde. De er bestemt ikke email typerne hernede og jeg fik svar om at vi ikke hørte til den skole og hun kunne desværre ikke hjælpe os videre.

Endelig fandt vi da en skole
Jeg endte med selv at sidde og google (it’s my specialty, anyways) og fandt en masse sider frem og skoler. Vi regnede ud hvilke skoler der passede til vores postnummer, hvor da lå afstandsmæssigt osv. (Vi havde læst at man ikke kan forvente at få den skole man ønsker, og at man virkelig er dårligt stillet når man kommer som udlænding hertil og søger skole)
Vi kørte ud til en skole, som vi vurderede så fin ud og den lå i realistisk afstand til vores hjem også taget i betragtning at vi pt “kun” har 1 bil.
Yes, denne skole talte absolut ikke engelsk og de kunne kun sende os videre til en anden skole. Las Albarizas i Marbella.. Senere fandt vi ud af det er HER man skriver sine børn op til skole.. Okay, fed info alligevel, havde da sparet mig for en million timers google..
Vi troede, da vi kom derhen at det var denne skole han skulle optages på og den eneste der havde plads, det var det altså ikke. (ps, den ligger altså ikke ret fedt… for nogen… men blev det den, måtte det jo blive den, vigtigst er jo sådan set at få barnet i skole nu!)

Vi fik papirer med hjem (yes yes, igen….) og skulle komme igen med dem udfyldt, kopi af pas, padron, kopi af dåbsattest /eller libro de familia (har man kun ved børn født hernede)
Benjamin havde læst noget om at når de skulle bruge dåbsattest, så skulle den oversættes til spansk, så brugte lige et par dage på at finde Carlos’ dåbsattest (jeg mener… Vi havde hans pas, som er lavet på hans dåbsattest med jo? Og padrón er lavet på passets info… nuvel, vi finder dåbsattesten frem også #PapirdrevetSamfund) Vi endte med at kopiere vores danske, og den er godtaget – alternativt koster det ca. 60€ at få den oversat, på det danske konsulat i Malaga og tager et par dage.

Afsted igen, udfyldt skoler med prioriteter ( vi havde fundet skoler i distrikter og deres numre hér, som gælder for hele Andalusien) Vi valgte den der passede på vores postnummer som 1. prioritet, da vi havde faktisk kørt forbi den. Den lå i et skønt område, helt ny skole og rar følelse.
Tilbage på Las Albarizas (2. besøg) ventede jeg i ca 10 minutter imens de ringede til skolerne, og så fik vi plads med det samme. På den ønskede skole! Så skønt!

Så mandag morgen afsted til skolen, udfylde flere (?!)  papirer og vi talte med et par medarbejdere (der taler engelsk så fint) og tilfældigt var den ene, også lærerinde for Carlos’ nye klasse. Hun var også helt rolig omkring, at han ikke kan spansk endnu, det lærer han stille og roligt som hun sagde.

Så tirsdag starter Carlos kl 9:00 og forældrene må ikke gå med ind. Han skal afleveres ved porten og så kan han hentes igen kl 14. Så er man ligesom igang, hva’? Så update om hans første skoledag, kommer bestemt en af de næste dage.

Idag, når far kommer hjem, så skal vi ud og shoppe. For penalhuset trænger til en overhaling 😉

 

Udfordringer:
Der har bestemt været sproglige udfordringer undervejs, men man kommer lang med tegnsprog, let engelsk og de få spanske gloser vi nu kan.

Men til de næste der skal have børn i spansk skole, så husk at:
– Start med papirarbejdet i god tid. Det tog i alt 2 uger at få de sidste ting på plads, hvor selve indmeldingsdelen reelt tog 10 minutter, et besøg på skolen og så kunne han starte dagen efter.
– Der er forskel på proceduren fra kommune til kommune.
– Hav hellere for mange kopier af alt muligt med derned når I skal søge, der er SÅ mange mennesker på kommunen, så køerne er lange, så hellere have for mange ting med, i stedet for at stå i kø igen en anden dag.
– Lad være med at emaile skolerne, bare duk op! og er det i Marbella, så skal I til Las Albarizas
– Spørg Jer frem. Google is not your friend in Spain 😉
– Skolerne har ikke super brugervenlige hjemmesider. Få har, og andre har en uopdateret gammel blog version. (Det skærer næsten i nakken for én som mig, når man ser dem.. )

Mens vi venter på indmelding i spansk skole.
Mens vi venter på indmelding i spansk skole.
Mens vi venter på indmelding i spansk skole.
Mens vi venter på indmelding i spansk skole.
Indmelding i spansk skole , Endelig! Carlos er meldt ind!
Indmelding i spansk skole , Endelig! Carlos er meldt ind!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *