Carlos’ Sprog og Skole

Carlos og Vegas går i jo i spansk folkeskole. Det har vi valgt af flere årsager, men for os var de vigtigste bestemt kultur og sprog. Det lærer de/vi kun ved at være i det spanske hver dag. På de privatskoler, vi har hørt om, er der mange til/fraflytter børn, så det er synd for det sociale netværk hvis børnene flytter efter kort tid, og ligeledes har de kun spansk 1-4 timer om ugen? Det lærer man ikke spansk af, ville jeg mene. Det er da synd, når man nu
har den vildeste mulighed for at lære et nyt sprog!

Jeg håber i hvert fald virkelig, at mine børn sætter pris på vores valg, når de bliver større og forstår sammenhængen.

 

I øvrigt er der en ret bred kultur omkring privatskoler hernede, og der er mange af dem. Og de har bestemt gode ry, men jeg er pt ikke til det. Jeg var egentlig heller ikke tilgænger af dem i Danmark. For diversiteten, er ikke prangende i private skoler. Vi kender en lærer på en af de store privat skoler i Marbella, og de børn som hun underviser kan ikke løse de matematik opgaver som hende søn på folkeskolen hernede, så fagligt er de spanske folkeskoler dygtige.
Så skal man bestemt heller ej, kimse af det forældre ansvar der følger med at vælge en spansk folkeskole. Altså ansvaret for at komme ind i et socialt sammenhold i en klasse hvor de kun taler spansk, med forældre af en generation der ikke kan engelsk, og hvor lærerne ikke taler engelsk (udover engelsklæreren, vel at mærke.. ?) Men at tage imod beskeder, sedler og samtaler med læreren efter skole, kræver satme’ også sit, når man ikke er flydende. Jeg kan heldigvis forstå en del, og de er gode til at gestikulere og tale tydeligt til mig. (Det lyder nok som om de taler til en 5-årig på spansk, men what the heck! I get it! Det er dét vigtigste)

 

Det er den i en folkeskole, der er der ikke så stor forskel på Spanien og Danmark. Tilgengæld er der stor forskel på måden de underviser på, lærer på, og gebærder sig i skolen.

 

Her titulerer børnene lærerne, med hhv. Seño til damerne (Señorita XX) og Profe (Profesor) til herrene.

 

Hvis du har set TV2 programmet, pisk eller gulerod, så er det en god blanding af begge metoder de benytter sig af. Aller mest pisk, og klassisk tavle undervisning, og børnene er dygtige til den faglighed de nu engang skal lære. Og vigtigst af alt, så er der RO i klassen, og man respekterer hinanden og de voksne.
Det var da ikke unormalt at der var børn der gik rundt og larmede i Carlos’ gamle klasse eller en en elev der lige lavede kolbøtter midt i det hele. Det går altså bare ikke. I min optik, skal der altså være ro til læring, og respekt for andres læring og de voksne.

 

De får karakterer. Løbende har de eksamener i de forskellige fag. Og nu, som udlænding, er det sindssygt rart at kunne følge med i hvor vi skal sætte ekstra ind, for det er i forvejen pænt svært at følge med I Carlos’ lektier. De er på højt niveau og så napper vi grammatikken osv på spansk.. Jeeeesus!.

 

Karakterene er på skala 1-10, og de skal have 5 for at bestå, OG ligeledes for at fortsætte til næste år og ikke gå klassen om.

 

Carlos er simpelthen så dygtig. Vi er om nogen, de mest stolte forældre på kysten. Han har fået så gode venner i klassen, han snakker spansk med dem når jeg henter ham kan jeg høre og han får kæmpe ros fra sin Seño Monica. Hun er meget imponeret over hvor kløgtig han er, og hvor hurtigt han lærer.

 

Han får 9,8 i engelsk! Han får 7 i Lengua… Altså, sprog, eller “dansk”, du ved, grammatik og alt om det spanske.. Det er simpelthen så pisse hamrende flot! 6 & 7 taller i Sociales, Valores og hvad de nu har. Barnet har altså kun gået i spansk skole siden medio Marts! Blær’!

 

Så satser bestemt på at han fortsætter i 5a til næste år. Store dreng!

 

Hans spanske er så flot allerede, og han og lillebror øver sig herhjemme, især når de er alene oppe på deres værelse. Det er simpelthen så fedt at høre!

 

En lille gave i mors øre.
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *